България Север, Общество

Внимание – високи темератури!

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Прогнозата на националния институт по метеорология и хидрология към БАН за днес, 29 юли, е за слънчево и горещо време. Температурите ще се повишат с още 2-3 градуса и максималните ще са между 35° и 40°. Индексът на ултравиолетовото лъчение днес ще бъде опасно висок.

С цел намаляване  и предотвратяване на  опасността  от  вредното въздействие на високите температури  ПРЕПОРЪЧВАМЕ:

1. Да се ограничи масовото пребиваване на хора в затворени не климатизирани помещения, което може да доведе до неблагоприятни здравословни последици.
2. Да се промени работното време на хора с длъжности, изискващи работа на открито, предвид очакваната прогноза.
3. Децата в детските заведения да не се извеждат след 10,00 часа на открито. Същите да се къпят с хладка вода ежедневно.
4. Автотранспортни цистерни с нефтопродукти, както и такива превозващи взривоопасни и опасни химически вещества,  да се движат по  пътната мрежа в интервала от 21.00 – 06.00 часа.
5. Гасаческите групи в кметствата и кметските наместничества да имат готовност за бързо реагиране при необходимост.
6. Гражданите да не палят огън на открити места, да не използват леснозапалими материали на открито и да спазват стриктно инструкцията за противопожарна безопасност.

7. На хората се препоръчва:
– Да не излизат на открито между 10 и 18 часа. Това е особено препоръчително и важно за възрастните хора, хронично болните и малките деца. Горещините могат да предизвикат и алергични реакции, съпроводени с обриви по тялото.
– Ако се наложи да бъдете на открито – носете светли и широки /по възможност памучни дрехи/, както и шапки. Да се избягва стоенето на слънце повече от половин час;
– Увеличете консумацията на течности /не по-малко от 2,5 л/; Препоръчително е водата да се пие сутрин и вечер, а не по обяд; Лицата, които страдат от заболяване и са на диети, включващи ограничаване на течностите или имат проблем със задържане на течности, трябва да се консултират с лекар преди да увеличат приема на течности.
– Ограничете или изключете консумацията на месо и храни с високо съдържание на мазнини, кафе, концентриран алкохол, бира и сладки безалкохолни напитки, защото последните не утоляват жаждата, а разширяват кръвоносните съдове и така вероятността от топлинен удар се увеличава;
– Водачите на МПС да бъдат особено внимателни, понеже високите температури водят до понижаване на способността за концентрация, сънливост и повишена избухливост. При пътуване на дълги разстояния да се предвиждат повече почивки.
– НИКОГА не оставяйте деца или домашни любимци сами в затворени моторни превозни средства. Температурата във вътрешността на МПС може да достигне над 60˚С само за няколко минути. Такива високи температури могат да причинят смърт за много кратък период от време.
– Стриктно да се спазва забраната на кмета на община Габрово за къпане на хората в неохраняеми водоеми;
– Къпете се само в разрешените, обезопасени водни площи. Избягвайте продължително излагане на слънце Не оставяйте децата до водата без надзор. Плуването след обилно хранене е опасно. Влизайте във водата два часа след последното хранене. Забранено е къпането след употреба на алкохол и наркотични вещества.. Слънчевите изгаряния забавят способността на човешката кожа да се самоохлажда. Слънцето също така нагрява тялото, което води до дехидратиране. Използвайте слънцезащитен крем с висок фактор (SPF).
– Не се преуморявайте. Избягвайте натоварващи дейности. Намалете, премахнете или отложете натоварващите дейности.

8. КАК ДА РЕАГИРАМЕ В СЛУЧАЙ НА СПЕШНОСТ ВСЛЕДСТВИЕ НА ВИСОКИТЕ ТЕМПЕРАТУРИ?

Топлинен удар: топлинният удар е животозастрашаващо състояние. Необходима е бърза реакция:

· Обадете се на ЦСМП – тел. (112)

· Преместете пострадалия на прохладно място.

· Бързо охладете тялото като го потопите в хладка вода или го загърнете с мокри чаршафи, или по всякакъв друг възможен начин.

· Наблюдавайте за признаци на дихателни затруднения.

· Оставете пострадалия в легнало положение и продължавайте да охлаждате тялото.

· Ако пострадалия откаже вода, повръща или губи съзнание, не давайте нищо за ядене или пиене.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730