България Север

Снимки: Международният ден на ромите бе отбелязан в Елхово с различни мероприятия

romiДнес е Световният ден на ромите. Денят е основан на първия Световен ромски конгрес, проведен в Лондон на 8 април 1971 година, който събира представители от 30 страни. Именно тогава се поставя началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност.

Ромската общност в град Елхово организира пищен празник с различни прояви – проведоха се турнир по футбол, състезание по канадска борба и превърналият се в традиция конкурс Мис Ромка. Футболните срещи се проведоха на спортната площадка в двора на Г „Св. Кл. Охридски“, проведоха се две срещи с момчета от различни възрасти, те изиграха по две полувремена по 30 минути, а за отборите победители имаше предвидени парични награди. В състезанието по канадска борба участваха 12 състезатели на възраст от 10 до 15 години. На първо място се класира Дженко Манев, на второ място Таньо Пехливанов и на трето място Илия Костадинов.

В конкурса Мис Ромка участваха 5 момичета, те представиха традиционни ромски танци, дефилираха с официални тоалети и отговаряха за зададените въпроси. На първо място с короната се окичи Мирослава Стоянова, на второ място като подгласничка на Мис Ромка стана Златка Иванова и на трето място бе класирана Жана Симеонова. Победителите в състезанието по канадска борба и момичетата от конкурса за красота също получиха парични награди. Средствата за наградения фонд в организираните състезания бяха осигурени от спонсори, съобщиха организаторите Асен Иванов и Стоил Шидеров.

В Деня на ромите те отдават почит към жертвите от етноса си, загубили живота си през Втората световна война в нацистките концлагери. Целта на отбелязването на празника е да обедини усилията на ромските организации по света и да привлече общественото внимание върху проблемите на малцинствата. На първия събор ромите приемат и химна си – „Джелем, джелем“, чиято мелодия е позната на ромите в десетки страни, а автор на текста е югославския композитор от ромски произход – Жарко Йованович. На първия конгрес ромите избират и флага си, който представлява колело с 16 спици, поставено на фона на синьо небе и зелено поле.

Прочети цялата