България Север

От МВР предупреждават за измамници

polsВнимавайте за измамници!
През празничните дни измамниците са особено активни, разчитайки на приповдигнатото настроение и намалената бдителност у хората. За извършването на престъпните си намерения те използват различни начини – по телефона, директно на улицата или в домовете на гражданите. Боравят с богат репертоар от техники за заблуди и се представят за различни хора – близки роднини, лекари, полицаи, социални служители, служители в агенции, банки и други, но във всички случаи целта им е една – да вземат колкото се може повече пари от своите жертви.
В различните сценарии измамниците винаги искат ПАРИ –  било то за спешна операция на близък, за внасяне на гаранция за близък участвал в катастрофа с пострадал, за освобождаване на колетна пратка, за получаване на стоки поръчани от близки роднини, за закупуване и зареждане на ваучери за мобилни телефони, за увеличаване на доходите, предплата за уреждане на ремонт или саниране на жилище с европейски средства и други.
Някои измами са придружени и с кражби. Примерите са много: ”Мними врачки, които развалят магии”, “Мними служители, който уж ще съдействат за увеличение на доходите ви и ли за участие в европейски проекти“ и “Мними търговци на животни и др./.
За да се предпазите:
• Независимо от случая, незабавно се свържете се с вашите близки и проверете истинността на историята!
• По никакъв повод не давайте пари на непознати хора!
• Не предоставяйте личните си данни на никого!
• При възникване на каквото и да е съмнение, потърсете помощ, като се обърнете към местното Районно управление “Полиция” или сигнализирате на тел.112.

Внимавайте при продажба на животни!
С наближаването Великден и Гергьовден започна усилена търговия със селскостопански животни – основно агнета и ярета. В този период се регистрират и сигналите  за измами, извършвани при прокупко-продажба на животни и кражби на селскостопански животни.
Препоръчваме на стопаните да бъдат внимателни и предпазливи при установяване на контакти с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че изкупуват животни. Припомняме, че в редица случаи крадците, представяйки се за купувачи, предварително оглеждат и събират информация за имоти и стопанства, които впоследствие атакуват и обират.
За да не станете жертва на кражба или измама от мними купувачи:
– Укрепете и осветете стопанските си постройки;
– При осъществяване на контакт с купувач запишете името му, марката и номера на автомобила, с който се придвижва  (особено в случай, че сделката се провали или отложи);
– Не оставяйте непознати лица сами в имота си по никакъв повод. Бъдете особено бдителни, ако търговците ипридружаващите ги лица задават въпроси и искат дребни услуги. Имайте предвид, че молбата да ги придружите до тоалетна, да им донесете чаша вода, да им развалите пари, да им покажете животните в стопанството си, са най-често използваните способи, които крадците прилагат, за да отклонят вниманието ви и да получат информация и достъп до помещението или мястото, което държите парите си.

Прочети цялата