България Север

Министър Петър Стоянович открива събитията на Комитета на регионите

CoR_chelo

снимка: Община Габрово

На 1 юли 2014 г. от 9.00 часа в зала „Възраждане“ в Габрово ще се проведе изнесена проява на комисия по образование, младеж, култура и научни изследвания (EDUC) на Комитета на регионите на Европейския съюз на тема: „Насърчаване на културния и творческия сектор като ключови фактори за повишаване на местната и регионална конкурентоспособност и привлекателност“. Целта на събитието е създаването на платформа за открито обсъждане на предизвикателствата в процеса на интегриране на културния и творческия сектори в регионалните и местните стратегии за развитие, както и конкретизиране на възможностите за финансиране със средства от Европейския съюз.

Събитието ще бъде открито от кмета на Община Габрово Таня Христова и министъра на културата Петър Стоянович.

В първата тематична сесия за ролята на културата и творчеството за постигане на регионален растеж ще дискутират Стюард Максуел – член на Шотландския парламент, Стефан Георгиев – представител на бюро „Творческа Европа“, Диана Андреева – директор на „Обсерватория по икономика на културата“, Светлана Ломева – директор на „Асоциация за развитие на София“ и Теодора Дачева – зам. – изпълнителен директор на НСОРБ.

„Културата като творчески инструмент за устойчиво развитие“ е темата на втората тематична сесия, която ще събере заедно представители на градовете финалисти в конкурса за европейска столица на културата 2019 – Варна, Велико Търново, Пловдив и София. Участие в нея ще вземат и Лорета Красаускиене – представител на партньорския на Габрово град  Паневежис в Литва, Станка Желева – председател на фондация „EASY ART“, Ивелина Янгьозова – представител на Община Бургас. Интересна презентация на тема „Жаби в гардероба“ ще изнесе Мартина Винкел – артист и драматург, част от екипа по кандидатурата на град Линц, Австрия – избран за Европейска столица на културата за 2009 година. Ще бъде представено и Културното предприятие „Клъстер Творческо Габрово“.

30 представители на  комисията по образование, младеж, култура и научни изследвания (EDUC) на Комитета на регионите на Европейския съюз вече са заявили своето участие в събитието. Ще присъстват и представители на местни и регионални власти, експерти в областта на културния и творческия сектори, НПО и независими творци от цялата страна.

 Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730