База Данни Картини

Земеделското министерство обяви война на незаконните къмпинги

6792ad7437555094d66ed011138a7f10

Земеделското министерство обяви война на незаконните къмпинги, след като Национална асоциация „Българско Черноморие” (НАБЧ) разкри над 20 девствени места край морето, които са превърнати в бунища. Припомняме, че асоциацията стартира проект със собствени сили и средства и картира точните места на незаконните къмпинги, които унищожават природата и сеят зарази.

Земеделското министерство обяви война на незаконните къмпингиДанните бяха предоставени в Министерството на земеделието. „След нашия сигнал от ведомството са разпоредили незабавна проверка. На среща в МЗХ с участието на представители на НАБЧ и други НПО-та стана ясно, че резултатите от министерската проверка се припокриват с нашите.

Заместник-министър Георги Костов информира, че е била разпоредена и извършена проверка от Регионалните дирекции на горите в Бургас и Варна“, съобщиха от асоциацията.

 

Земеделското министерство обяви война на незаконните къмпингиИнж. Тони Кръстев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите запозна присъстващите с резултатите. Проверката на звената на ИАГ по Черноморието съвпадат с наблюденията по проекта на НАБЧ „Да картираме дивакуващите”.

По думите на изп. Директор инж. Кръстев, „Картината е тежка”. Установени са много сборища на незаконни къмпинги в гористи местности по Черноморието. Установена е незаконна сеч на дървесина и палене на огньове. Съставени са съответните констативни протоколи за нарушения и актове. Проверките ще продължават.

 

Представители на ПП „Зелените” се съгласиха с направените от НАБЧ и ИАГ констатации и не възразиха срещу мерките за разтурване на незаконните къмпинги.

 

Председателя на НАБЧ  Димитър Канариев информира присъстващите за наблюденията на екипа по проекта „Да картираме дивагуващите” и показа фотографии доказващи увреждането от къмпингуващите не само на горите, но и на хигиената и околната среда като цяло.

 

Беше поставено искането за съставяне на междуведомствена комисия между Министерство на земеделието и храните, Министерство на околната среда и водите, Министерство на регионалното развитие, Министерство на здравеопазването и Министерство на вътрешните работи с оглед справянето с проблема и категоричната забрана на дивокъмпингуването. От „Природа за хората и регионите” бе направено предложение  да се внесе искане към следващия парламент за промяна в законодателството за допълнителна закрила от наказателния кодекс на длъжностните горски лица с оглед по ефективното изпълнение на задълженията им.

 

The post Земеделското министерство обяви война на незаконните къмпинги appeared first on zonaburgas.bg.

Към оригиналната статия

Земеделското министерство обяви война на незаконните къмпинги