База Данни Картини

Оставиха в ареста Искрен, който опита да пренесе 50 кила метамфетамин през Малко Търново

amfetamin

Оставиха в ареста Искрен, който опита да пренесе 50 кила метамфетамин през Малко ТърновоОкръжен съд – Бургас не уважи жалбата на Искрен Стефанов да бъде изменена наложената му мярка за неотклонение задържане под стража. Той е разследван по досъдебно производство за това, че на 26 септември 2014 г. около 08,50 ч. на ГКПП Малко Търново на трасе изход от Република България към Република Турция с лек автомобил „Мерцедес“, без надлежно разрешително, направил опит да пренесе през границата на страната високорисково наркотично вещество – 47,817 кг. метамфетамин, като деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини.

На 29 септември 2014 г. Окръжен съд – Бургас е взел спрямо Стефанов мярка за неотклонение задържане под стража. Той обжалва този съдебен акт с молба мярката за неотклонение да бъде изменена в по-лека – парична гаранция. Стефанов и неговият защитник пледират, че със задържането му е възпрепятствана осъществяваната от него търговска дейност, и по тази причина многобройното му семейство е лишено от средства за препитание. Пълномощникът акцентира на трудовата дейност на своя подзащитен. Той обърна внимание, че деянието е било осуетено в стадия на опита и не е изяснено, дали Стефанов го е имал умисъл да го извърши.

Представителят на Окръжна прокуратура – Бургас намери искането за неоснователно. Прокурорът коментира твърденията, че фирмата на обвиняемия не може да функционира, като обстоятелство, което е било известно при първоначалното вземане на мярката за неотклонение. Деянието, за което е привлечен да отговаря Стефанов, е тежко умишлено престъпление. То се наказва с лишаване от свобода за срок от 10 до 15 години и с глоба от 100 000 до 200 000 лв. Прокурорът обърна внимание, че от налагането на мярката за неотклонение задържане под стража е изтекъл месец и половина и със Стефанов предстои да се извършват процесуални действия. Според държавния обвинител голямото количество наркотични вещества, за които е разследван обвиняемият, сочат на висока степен на обществена опасност на деянието и на самия него. Той има двойно гражданство и това обосновава опасността да се укрие.

Пред Окръжен съд – Бургас Стефанов заяви, че не знае как са попаднали наркотичните вещества в автомобила му. Той бил оставил колата си на ремонт в Румъния. След като я взел, тръгнал към Турция, за да види децата си. Стефанов помоли да му бъде определена мярка за неотклонение парична гаранция.

Окръжен съд – Бургас като прецени представените по делото доказателства и заявените от страните становища, прие, че не са налице нови обстоятелства, които да обосноват изменение на мярката на Стефанов. Съдът постанови двумесечен срок, в който той няма право да подава нова жалба за изменение на мярката за неотклонение, за да не се препятства разследването.

Определението на съда подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Бургас. При въззивна жалба делото е насрочено за 17.11.2014 г. от 14 ч.

Към оригиналната статия

Оставиха в ареста Искрен, който опита да пренесе 50 кила метамфетамин през Малко Търново