България Север, Региони

КНСБ: Бюджет 2015 замразява доходите и не бори дефлацията

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Преди броени дни излезе становището на КНСБ относно Проекта на закон за държавния бюджет на Република България за 2015 г., в което Синдиката подробно анализира заложените параметри на основната финансова рамка на страната за следващата година.

КНСБ категорично не подкрепя оскъдните мерки за растеж на икономиката, т. к. липсват всякакви насоки за възраждане на индустрията, ясен пакет от мерки за преодоляване на дефлацията, както и ръст на доходите.
КНСБ е против съкращения в НАП, Агенция „Митници”, Агенция за социално подпомагане, Агенция по заетостта, МВР, НОИ, НЗОК и други структури, които са на санитарния минимум като численост, а имат важни приходни функции за бюджета на държавата.

Настоява се в проекта да се заложи увеличение на средствата за работна заплата на централна и местна администрация с 20 на сто, както и на работещите в заведенията за социални услуги с 25 на сто.

В Бюджет 2015 г. отново са предвидени само 73 млн. лв. за финансиране на активни мерки на пазара на труда, които са крайно недостатъчни. При нов размер на минималната работна заплата през 2015 г. ще се повиши и трудовото възнаграждение по основните програми и мерки за заетост заложени в Националния план за действие по заетостта 2015, което ще доведе до намаляване на броя на крайните бенефициенти.

В областта на данъчната политика не се предлагат никакви реформи. Отново е налице отказ от въвеждане на необлагаем минимум и прогресивно подоходно облагане, няма го и семейното подоходно облагане като цялостен модел на прилагане.

КНСБ предлага отпадането на квотата за ваучери за работническо хранене или радикално завишение на квотата.

Не се въвежда отдавна исканото криминализиране на умишленото укриване на осигурителни вноски.

На фона на неизбежното удължаване срока на действието на ранното пенсиониране на лицата в първа и втора категория труд се предвижда нарастване на изискванията за пенсионна възраст с 4 месеца за масовата трета категория труд, макар отдавна да е категорично ясно, че обществото отхвърля подобен вариант.

Твърде прибързано е решението да се преустанови плащането на четвъртинка социална пенсия за инвалидност. Също неудовлетворение предизвиква продължаващото задържане на минималното обезщетение за безработица. Няма логика и в поредното връщане към удължен период за изчисляване на обезщетението за майчинство от 18 на 24 месеца.

В проектозакона не личи намерение за повишаване доходите на работещите в здравеопазването, а искането на КНСБ е за увеличение с не по-малко от 10 на сто. Не се подкрепя намалението на Бюджета на НЗОК с 80 млн. лв. от Министерски съвет, без аргументи и икономически разчет.

Делът в БВП на средствата за финансиране на средното образование намалява с 0.07% от БВП, което е 48 млн. лв. и е знак за недостиг в системата.

Недостатъчна е бюджетната подкрепа за НЕК за смекчаване на задлъжнялостта в сектора, както и за ”БДЖ – Пътнически превози” и „Български пощи”.

Всичко това дава основание КНСБ да не подкрепи Проекта на закон за държавния бюджет на Република България за 2015 г. и да организира провеждането на Национален протестен митинг на 11 декември в София.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730