База Данни Картини

Сгащиха 9 ченгета – трафиканти на хора

Сгащиха 9 ченгета – трафиканти на хора

Граничарите си „продадоха“ пагона за 200 долара

Девет гранични полицаи от ГКПП „Капитан Петко войвода” са отстранени от работа за прикриване на трафик на хора. Това предаде БНТ в късната си емисия в неделя. Срещу тях вече е образувано дисциплинарно производство. Деветимата служители са съдействали на турски трафиканти да превозват нелегални имигранти от Турция към България. Очаква се да бъде предложено дисциплинарното им уволнение, съобщава още националното радио.

Според информация на Big5.bg ченгетата са получавали между по около $200 за всеки преминал бежанец. Обикновено групи по 10-15 човека щурмуват браздата на определени „слаби“ места по нареждане на турските трафиканти. Това означава, че за всяка група граничарите корумпяги са взимали между 2000 и 3000 долара. И така всеки ден по няколко пъти.

От лятото на 2014 г. се наблюдават ясни индикации за функциониращи канали вътре в страната за трафик на бежанци. Посоката е от турската граница към сръбската, а напоследък и към румънската. Последното бе потвърдено и от МВР.

Софийски полицаи се чудят как големи групи сирийци, иракчани, афганистанци се материализират на Околовръстното шосе на столицата. Тук част от тях са задържани, но според ченгета транспортирането им е невъзможно да стане без съдействието на корумпирани ченгета по границата. Същевременно по съществуващия в НК чл. 281 – за трафик на хора вътре в страната, няма нито един осъден.

Акцията срещу продажниците под пагон от ГКПП „Капитан Петко войвода“ идва в момент, в който вътрешният министър Веселин Вучков призна за затрудненията на МВР по опазването на границата и дори поиска откриване на още 500 щата в „Гранична полиция“.