Бизнес и Политика

Над 23 млн. евро са похарчили българите извън граница за празниците

5% ръст при покупки с карти Visa, издадени от български финансови институции, при търговци извън страната за времето от 20 декември 2015г. до 5 януари 2016г. Сумата надхвърля 23 млн. евро.
Броят на българските покупки в чужбина е почти 500 000, което е с близо 10% повече на годишна база.  Данните са на Visa Европа и включват POS трансакции лице в лице, електронни покупки от чуждестранни сайтове и MOTO разплащания.
По време на коледните и новогодишни празници, българските граждани са направили покупки чрез карта Visa при чужди търговци на стойност 4% по-голяма, спрямо същия период през миналата година.
Покупките, направени онлайн към чуждестранни сайтове, са с над 6,5% повече от миналата година и надхвърлят 11,7 млн. евро в стойност – с над 7,4% повече спрямо предходната година. Тези коледни и новогодишни празници, българите са предпочели да пазаруват онлайн преди всичко при търговци, регистрирани в Обединеното кралство, Люксембург, САЩ и Унгария. Най-предпочитаният ден за празнично онлайн пазаруване е бил 28 декември, когато изхарчената сума с български карти Visa за електронни покупки надхвърля 1 млн. евро или с близо 101% повече от същия ден на 2014 г. 
От друга страна, по време на празничния период са извършени над 65 000 MOTO трансакции (трансакция без присъствие на карта) на обща стойност 2,4 млн. евро. Това е увеличение от над 38,5% от миналогодишния общ потребителски разход. Празничното пазаруване по този начин на разплащане е осъществен към търговци с регистрации във Гваделупа, Френска Полинезия, Финландия, Тайланд, Сейнт Китс и Невис и др.
„Независимо дали плащат във физически обекти или виртуално, българските потребители продължават да се доверяват на своята карта, когато търсят сигурност на разплащанията извън граница. Това е така, защото оценяват предимствата на технологията – висока защита, бързина и удобство“, сподели Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България.