България Север

Студено! Денят започна с 12,4 °С под нулата в Габрово и жълт код

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Времето в Габрово е ясно и много студено. Духа слаб северен вятър със скорост 1 м./сек. Височината на снежната покривка в централната градска част достига 35 см. Температурата на въздуха е минус 12,4 градуса, а влажността – 80%.

Проходът Шипка е проходим при зимни условия. Температурата на въздуха там е минус 13 °С. Височината на снежната покривка е около 80 см. Пътното платно е обработено, почистено и опесъчено. Остава в сила забраната за движение на МПС с обща маса над 12 тона.

Пътят за м. Узана е в добро състояние – почистен и опесъчен. Пътищата за Севлиево, Трявна, Дряново са почистени, на места заледени и са проходими при зимни условия.

Към този час няма потребители, лишени от ток.

Основните дейности относно транспорт, водоснабдяване, снабдяване на населението с хранителни и други основни стоки, сe изпълняват в рамките на нормалната дейност при зимни условия.

ОП Благоустрояване ще продължи и през днешния ден да обработва градските улици.

Фирма Димас днес ще извърши уширения на пътните участъци в районите на кметства Балани, Поповци, Гръблевци, Жълтеш, Лесичарка и Трънето.

Възникнали са затруднения в работата на „Топлофикация – Габрово” АД. Информация от дружеството ще бъде дадена допълнително.

Учениците, подлежащи на задължително обучение и живеещи в населени места, в които няма училища през учебната 2015/ 2016 година, са транспортирани до ОУ Хр. Ботев, СОУ „Р. Каролев” и СОУ „Отец Паисий”, ОУ „Цанко Дюстабанов”и водят нормален учебен процес.

Прогнозата за времето днес е, че ще бъде предимно слънчево. Атмосферното налягане е близко до средното за месеца и през деня слабо ще се понижи. Ще духа слаб вятър от юг – югозапад. Очаквана максимална температура около минус 1 °. В планината ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен запад-югозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 2°, на 2000 метра – около минус 8°.

Информация за възникнали кризисни събития на територията на община Габрово може да съобщавате на тел. 066 80 33 28; 0884 000 141; 066 818 375;

Жълт код за ниски температури е обявен в 16 области на страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките.

Кодът е в сила за областите Кюстендил, Перник, София – град, София – област, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Враца, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен. В областите с обявен жълт код ще бъде студено, с минимални температури между минус 15°и минус 10°, като очакваните максимални температури също ще бъдат отрицателни.

ВНИМАНИЕ! Община Габрово напомня някои от задълженията и отговорностите на своите граждани, ръководители, собственици на фирми, наематели или ползватели на търговски обекти, ателиета за услуги, кооперации, държавни учреждения, учебни заведения, детски градини и обществени организации, съгласно разпоредбите на Наредба №1 за чистотата в Габровска Община, а именно:

Съгласно чл. 2 и чл.19 – „Да почистват редовно:

1. Прилежащите тротоари от сградите, а там където няма такива – по дължината на обектите и на ширина 2 м от тях;

2. Дворовете и входовете около обектите;

3. През зимния сезон терените по т.1 и т.2 да се почистват от сняг и ледени висулки от сградите.“

Съгласно чл.15 „Поддържането на чистотата на местата за паркиране на лични и обществени превозни средства е задължение на собствениците им и на експлоатиращите паркингите фирми, предприятия и организации.

Съгласно чл. 24 т. 7, т. 8 и т. 9 „Забранява се:

Хвърлянето в кофите и контейнерите за смет на горива и избухливи вещества, горящи и неизгасени отпадъци, твърди и обемисти предмети, строителни материали, течности, стружки и др., които могат да повредят сметосъбиращите машини и съдовете за смет;
Изхвърлянето на битовите отпадъци извън контейнерите и съдовете за смет и препълването им;

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730