Бизнес и Политика

Транстихоокеанското партньорство беше прието от 12 държави

Днес беше подписано споразумение за трастихоокеанско партньорство от министрите на търговията на 12 държави. Споразумението предвижда отпадане на 18 000 митнически тарифи с промишлени и селскостопански стоки. В икономическото обединение се включиха Канада, Япония, Чили, Австралия, САЩ, Бруней, Виетнам, Мексико, Малайзия, Перу, Нова Зеландия и Сингапур. Заедно, тези 12 държави, създават 40% от световния брутен вътрешен продукт (БВП).

Президентът на САЩ Барак Обама приветства подписването на споразумението за Транстихоокеанско партньорство (ТТП / TPP) и призова Конгреса да го ратифицира възможно най-бързо, предаде Франс прес.

Търговският представител на САЩ Майкъл Фроман изрази увереност, че Конгресът ще одобри споразумението заради ползите, които то ще донесе на американската икономика. По думите му се очаква те да достигнат над 130 млрд. долара годишно в растежа на БВП и над 350 млрд. долара от допълнителен износ.

Противниците на ТТП твърдят, че то ще подкопае националния суверенитет, а процедурите за уреждане на спорове могат да позволят на корпорации да съдят правителствата, ако те въведат закони, евентуално вредящи на инвестиционните перспективи. Има опасения и от масово прехвърляне на работни места от една страна в друга, предаде БТА.

Същите аргументи излагат и противниците на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство със САЩ (ТТИП/TTIP), по което водят преговори Европейската комисия и САЩ.