България Север, Общество

Зам.кметът и Яков Джераси наградиха победителите в конкурс за есе

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Заместник-кметът Нела Рачевиц и Яков Джераси наградиха победителите в конкурса за есе. Седем ученика от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ и Национална Априловска гимназия са финалисти в общинския кръг на конкурса за есе „Спасяване на българските евреи по време на Втората световна война”.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

До него бяха допуснати участниците от училищния кръг, класирани на първо, второ и трето място в учебните заведения. На специална церемония в НАГ заместник-кметът Нела Рачевиц и Яков Джераси – директор на фондация „Израел – България“, наградиха победителите в конкурса.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Първо място спечели единайсетокласничката Зорница Красимирова Гугова от ПМГ „Акад.  Иван Гюзелев“, а второ място грабна възпитаничката на НАГ Донка Христова Христова, също от 11 клас. Те ще пътуват до Израел по покана на фондация „Израел-България“ и с финансовата подкрепа на Община Габрово.

Трето място си поделиха Лора Мирославова Маркова от 11 клас на НАГ и връстничката й Калина Колева Дабкова от ПМГ „Акад.  Иван Гюзелев“. Останалите финалисти в конкурса са Доротея Николаева Неделчева и Йордан Цвятков Катинов – единайсетокласници от НАГ, и десетокласничката Стефка Тодорова Стоева от ПМГ „Акад.  Иван Гюзелев“. Те получиха специални награди – книги на историческа тематика и образователни пособия, осигурени от Община Габрово.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Специални гости на церемонията бяха областният управител на Габрово Николай Сираков и Георги Маринов – началник на Регионален инспекторат по образованието – Габрово.

Съпътстващо събитие бе откриването на фотоизложбата „Един поглед върху живота на малцинствата в България“, която се състои от 40 картини на фотографа Огнян Панов. Експозицията третира въпроси за толерантността, междукултурното разбирателство, базисните човешки права, както и социално-битовия живот на малцинствата в България.

Гостите имаха възможност да видят и една по-малка фотоизложба, подготвена от ученици от НАГ и посветена на спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

Община Габрово и фондация „Израел–България“ организират за втора поредна година литературния конкурс „Спасяване на българските евреи по време на Втората световна война”. Конкурсът е за написване на есе върху книгата на Михаел Бар-Зоар „Извън хватката на Хитлер” и е насочен към ученици от 10 и 11 клас. Провежда се в два кръга – училищен и общински. От 16 години фондация „Израел-България“ организира този конкурс. Идеята на Яков Джераси е българските младежи да познават историята си и да се гордеят с предците си.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730