България Север, Региони

Кметът на Габрово и френският посланик ще открият „ЕкоЕнергия“

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Кметът на община Габрово Таня Христова, която е председател на Управителния съвет на общинската мрежа за енергийна ефективност „ЕкоЕнергия“, и посланикът на Република Франция в България Н. пр. Ксавие Лапер дьо Кабан ще открият годишната конференция на организацията, която ще се проведе на 5 и 6 април 2016 г. в София.

Основни акценти са програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и устойчивите обществени поръчки. Темите предлагат сериозен потенциал за продуктивни дебати и послания към вземащите решения на централно управленско ниво.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще представи развитието на програмата до момента, съществуващите ограничения и бъдещето ѝ в следващите години. Фокуса на дискусиите ще зададе вицепремиерът Томислав Дончев, който ще акцентира върху зелените обществени поръчки за устойчивото развитие на общините.

Екипите на Европейски институт за енергийните характеристики на сградите, Брюксел и „ЕнЕфект“ ще съобщят резултатите от проучване за продължаване на програмата в условията на намаляващо държавно съфинансиране и повишаване на целите за енергийни спестявания.

В рамките на форума ще бъде показан френският опит при обновяване на жилищни сгради. Участие ще вземе проф. Уте Дюбоа – един от създателите на най-мащабната програма за енергийно ефективно сградно обновяване в Европа.

Вторият ден от конференцията е посветен на новото Споразумение на кметовете – 2030 и ролята на зелените обществени поръчки. Ще се включат представители на Национално сдружение на общините в Република България, общински администрации, мрежи на общини и поддържащи структури на Споразумението, енергийни експерти.

Община Габрово ще представи опита си на водеща организация в националната мрежа за устойчиви и иновативни обществени поръчки, създадена по проект „Региони на устойчивите обществени поръчки“