Бизнес и Политика

Граждани и бизнес с обща визия за горите

Представители на гражданското общество, бизнеса и неправителствени организации ще обсъждат бъдещето на горите. Причините са ясни: безразборната сеч, липса на горски пътища, злоупотреби. Унищожаването на горите и застрояването в планините се припознават от българските гражданикато ключови проблеми за опазването на природата в България. У нас властта по традиция взима решения в ущърб на природата и затова от години е в конфликт с тези, които искат да я пазят.

Проблемът с безразборната сеч е, че се режат десетки, дори стотици дървета, като много често виновните не са открити и наказани за това. Пресен пример е незаконната сеч в горите около Разлог. Въпреки въведените денонощни дежурства на мобилните групи и стотиците съставени актове,  горските територии около Разлог продължават да бъдат критични по отношение на незаконната сеч.

Основната цел на обсъждането е групи с различни интереси да се обединят окло една обща визия за спасяването на българските гори. Държавните институции ще бъдат запознати с тази визия. Според организаторите, ще са необходими съществени промени в управлението на горите, както и в закона за горите, за да се гарантира прозрачното използване на горските ресурси.

Именно затова има предложения за стимулиране на родната дървопреработвателна промишленост, както и да се инициира международен контрол на управлението и контрола в българските гори.