Бизнес и Политика

368 млн. евро за третия лъч на метрото

Одобрено е финансирането от ЕС за третия лъч на метрото. Осигурени са над 368 милиона евро за тази линия. Първоначално ще бъдат изградени 8 км с 8 спирки. Също така, ще бъдат закупени и 20 нови влака. Изпълнител е обединение с водещ партньор фирма „Станилов“.

През януари започна строителството на третия лъч, който ще свързва кварталите „Сухата река“, „Хаджи Димитър“, „Красно село“, „Славия“, „Белите брези“, „Лагера“, „Овча купел“ и „Хиподрума“ с центъра на София. Одобреното трасе е с дължина 16 км – 10.4 км под земята и 5.6 км над земята, и 16 метростанции. С линия 3 също ще може да се стига и до жилищни квартали „Люлин”, „Младост”, „Обеля”, „Надежда”, „Лозенец” и „Дружба”, като се прави връзка с линии 1 и 2. Предвижда се, в края на юли да бъде открита станция в квартал „Хладилника“.

С новата линия центърът на столицата ще бъде свързан с кварталите, а това ще подобри живота на хората в града. ЕК допълва, че структурните и инвестиционните фондове на ЕС предвиждат за България бюджет от близо 10 милиарда евро до 2020 година.

Благодарение на третия лъч на метрото, се очаква да се намали трафика по възловите кръстовища и повече хора да слязат от автомобилите. Това от своя страна ще доведе и до по-чист въздух в столицата.