Бизнес и Политика

Студентите отпадат преждевременно от университетите

Около 25% от българските студенти напускат университета рано и не успяват да получат диплома. Това показват данни на МОН.

Интересното е, че най-много студенти напускат направленията икономика, администрация и управление и филология, а най-малко изкуствата, спорта и военното дело.

За миналата година, близо 12 хил. младежи са напуснали висшите учебни заведение, което е 20% от записалите се, като процентът е най-висок за последните 5 години.

Най-напусканото висше учебно заведение е Стопанската академия в Свищов. Там, през 2014г. са напуснали 256 студента, докато през 2015г., напусналите са около 1070. Това до голяма степен се дължи на скандалите около академията, както и на остарели методи на преподаване, така и ниската реализация на завършилите студенти. През 2015г.,от Техническия университет – София, са отпаднали близо 1000 студенти, като 90% от тях са следвали в специалности електротехника, общо и машинно инженерство. Голям брой отпаднали студенти има и във във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“, като прекъсналите са близо 350, само за миналата година.

По-малко са напусналите от Русенския университет „Ангел Кънчев„, Пловдивският „Паисий Хилендарски“ и Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, по около 300 души.

С нула отпаднали студенти за миналата година могат да се похвалят НАТФИЗ, НХА и НСА, а с много малко прекъснали – Аграрният университет, Минно-геоложкият университет, Академията на МВР ,УниБИТ и др.