Бизнес и Политика

България и Румъния строят газопровод под Дунав

България и Румъния ще построят резервен газопровод под р.Дунав, съобщи държавната газопреносна компания „Булгартрансгаз“. За изграждане на газопровода са се договорили „Булгартрансгаз“ и румънският „Трансгаз“.

Австрийската Habau беше избрана да довърши газовата връзка между Русе и Гюргево. Договорът за това беше подписан през април, а очакванията са, че работата ще приключи до август. 

Този интерконектор трябваше да бъде въведен в експлоатация през лятото на 2013 година, но технически проблем – смачкана тръба в прехода под реката, забави реализацията на проекта. Сега, изграждането на резервния газопровод от междусистемната връзка България – Румъния е планирано да приключи за 214 дни, считано от откриването на строителната площадка. Дължината на прехода е 2.2 км, а максималният капацитет на интерконектора е 1.5 млрд. куб. м. годишно.

В момента газопреносните мрежи на България и Румъния са свързани при точките Кардам и Негру вода – по газопровода, по който получаваме руски природен газ. Капацитетът на тази връзка обаче е запазен от „Газпром“, а и потокът не е реверсивен. 

Това е поредната крачка, към реализирането на дългосрочната стратегия на правителството, България да се превърне в газов център на Балканите.