Бизнес и Политика

МВФ очаква забавяне на икономическия растеж у нас


Международният валутен фонд очаква забавяне на икономическия растеж в България в средносрочен план, съобщи БНР. Докато за тази година мисията, ръководена от Реза Бакир, повиши прогнозата си за икономическия растеж на страната до 3 на сто, в средносрочен план очаква забавяне на растежа до 2,5 на сто заради недостатъчните структурни реформи.

Тази година дефицитът в бюджета може да е под 1 процент, а догодина да има малко увеличение заради засилването на европейските програми, но това няма да е проблем, смята ръководителят на мисията Реза Бакир.

Възможни притеснения, свързани с втория стълб на пенсионната система. Става дума за възможността за преместване на партиди от втория стълб към първия, който е част от общественото осигуряване. В дългосрочен план това може да доведе до допълнителен натиск върху бюджета.

Ръководителят на мисията на МВФ в България обърна внимание на проблемите, свързани с все по-трудното намиране на квалифициран персонал от фирмите. И още – предприятията не са равномерно разпределени в страната, което пречи на растежа, а сивата икономика и корупцията остават проблем номер едно.

Корупцията не просто създава проблеми в много други сфери, но също има влияние и върху икономическия растеж. Това е сектор, в който трябва да се положат повече усилия. Тук става дума не само за антикорупционно законодателство, но и за неговото ефективно прилагане.

Банковата система е в добра кондиция, а стрес тестовете и реформите в БНБ показват подобрение в сект…