Бизнес и Политика

Немска текстилна компания инвестира в предприятие у нас

Германската компания за облекла и текстил Dr. Bock Industries, която през лятото изрази намерение да започне производство в Търговище, вече е закупила и терен за предприятието си. Това става ясно от съобщение на страницата на общината, според което българското дружество „Реди гармънт технолоджи България“ се е явило и като единствен участник е спечелило търга с тайно наддаване за три терена до кв. „Запад 2“ в града. Стойността на сделката е 555 хил. лв., а размерът на имота е малко над 21 хил. кв.м.

Сега предстои официалното сключване на договора, след което компанията ще може да премине към осъществяването на проекта си. Планираната стойност на инвестицията е 8 млн. лв. и се очаква да бъдат разкрити около 150 работни места.

Предприятието ще използва най-модерните технологии от Германия и Италия в изграждането на производството си и обработката на облекла в новата си фабрика в Търговище, казаха от общината при първоначалното обявяване на проекта. По план германската компания ще изгради и собствена пречиствателна станция с две нива на пречистване – биологично и химично. По този начин ще се извършва прецизен контрол на отпадните води. Всяка година продукцията ще бъде проверявана и от независим одит за съответствие с екологичните норми в текстилната промишленост в Западна Европа, където е и основният им пазар.

Намеренията на Dr. Bock Industries да изгради фабрика в Търговище са представени в общината от местен представител на фирмата. За целта в началото на август е създадено и българско дружество под името „Реди гармънт технолоджи България“. 

Dr. Bock Industries е основана през 1984 г. и вече има изградени общо девет предприятия за преработка на текстил и производство на дънки в Германия, Италия, Румъния и Украйна. За компанията работят общо 1800 души, като на година те обработват по 9.7 млн. дрехи и произвеждат 1.8 млн. чифта дънки, става ясно от фирмения им уебсайт.

Според финансовия отчет на компанията приходите й за 2015 г. са 29.7 млн. евро, което е намаление с 8.8% спрямо година по-рано. Оперативната печалба за миналата година е 2.4 млн. евро, което също е намаление от 34.7% спрямо 2014 г. Компанията работи с водещи модни марки като Hugо BOSS, Brax, Marccain, Bogner, Z zegna, Gant и други.