Бизнес и Политика

Чуждестранни фирми правят инвестиции у нас в 7 приоритетни сектора

Господин Стамен Янев, председател на Агенция за инвестиции, смята, че най-много чуждестранни инвестиции в България се правят в машиностроенето, аутсорсингът и логистиката.

„През 2016г. имаме 24 проекта, които сме сертифицирали. Това значи, че държавата застава зад тези проекти и ги подкрепя финансово. Те са на стойност 385 млн. лв. и ще разкрият 4700 работни места. За тази година предстои сертифицирането на 25 проекта, които биха донесли нови 456 млн. лева инвестиции и още 5700 нови работни места.“, казва Янев.

Според анализа на Агенцията в страната има седем сектора, в които се правят инвестиции приоритетно – производство на компютърна техника, машини и оборудване, химия, текстил и облекло, производство на електрически съоръжения, хранително-вкусова промишленост и изделия от каучук и пластмаса.

„Привличането на инвестиции предвижда фокусиране и подбор на приоритетни отрасли, създаване на целенасочен маркетинг, изготвяне на профил на преките чуждестранни инвестиции и изграждане на стопанска мрежа между български и чуждестранни инвесиции.“, това обясни заместник – министърът на икономиката Даниела Вазиева.

Стамен Янев обяви за приоритет привличането на инвеститори във виокотехнологични индустрии и в полза на регионалните политики за развитие.
„България ще представлява високотехнологичен хъб между Изтока и Запада.“

Силните страни за инвестиции в седемте сектора са добрата възвращаемост на капитала, изградената образователна структура, ниските производствени разходи, ръста на българския износ и развитата подизпълнителна дейност на малките и средните преприятия.