Бизнес и Политика

3,2% ръст на икономиката в страната през 2017г., прогнозира Световната банка

Данните от доклада за перспективите пред световната икономика на Световната банка показват, че българската икономика ще нарасне с 3,2% през 2017г. През тази година най-голямо влияние на растежа в страната ще окаже потреблението, докато по-малък принос ще има износът.

Докладът на банката прогнозира ръст на икономиката от 2,7% в световен план, като това са напълно умерени нива. Процентът ще бъде малко по-висок, сравнен с 2,3% за миналата година. Този лек скок ще се дължи на развиващите се икономики и подобряването на пазарите.

Според СБ, силните икономики ще регистрат слаб растеж от 1,8%. Този проценк е малко по-висок от предходната година, но все още е далеч от демонстрираните нива преди кризата.
СБ дава информация, че новите ограничения за търговия са достигнали най-високото си равнище след кризата. От това ще бъдат засегнати най-вече бурноразвиващите се икономики и пазари. На свой ред това ще засегне най-бедните икономики в света. Растежът на световната икономика, оказва най-голямо влияние на намаляване на бедността.

Несигурността за бъдещите политики се повишава след референдума във Великобритания и след изборите в САЩ. Потенциал за по-силен растеж в САЩ има, ако новият президент успее да намали данъците за физически лица и стимулира инвестиции в инфраструктурата.