Бизнес и Политика

Прогнозата на Сорос: Тръмп ще срути Уолстрийт


Вдъхновеният от изборната победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ ръст на Уолстрийт няма да продължи след неговата инагурация. Това прогнозира известният финансист Джордж Сорос, цитиран от „Блъмбърг”. Той даде специално интервю за водещата финансова агенция по време на провеждащия се в швейцарския курорт Давос Световен икономически форум.

Известният финансист смята, че Уолстрийт е заложил, че новият президент на САЩ ще разхлаби финансовите регулации и ще намали данъците. Несигурността обаче ще се завърне на преден план, след като Тръмп започне битките с Конгреса, прогнозира Сорос.

Ще сме свидетели на най-разнообразни сблъсъци, които ще предизвикат непредвидими резултати. Основният проблем е, че Конституцията на САЩ ще попречи на Доналд Тръмп да има прекалено голяма власт. Ако той отиде твърде далеч, Конгресът ще го ограничи, смята Сорос.

Уолстрийт и речта на Тръмп

Но как реагираха пазарите на президентската реч на Доналд Тръмп?

Уолстрийт и в петък запази възходящата тенденция. При своята инагурация Доналд Тръмп произнесе реч, в която акцентира на протекционизма за американската икономика.

Индексът Dow Jones отбелязва поскъпване от 0,48% – до 19827,25 пункта, NASDAQ – 0,28%, до 5555,33 пункта, а S&P 500 — на 0,34%, до 2271,31 пункта.

Уолстрийт продължава да дава кредит на доверие на Тръмп, прогнозират анализатори.

Вторият по важност за Уолстрийт индекс S&P 500 скочи с око…