В обектива

В Турция задържаха германски журналист


В Турция задържаха германски журналист. Силите за сигурност са арестували кореспондента на „Ди Велт“ Дениз Юджел, съобщиха от изданието.

Адвокатът на задържания заяви, че срещу 43-годишния журналист са повдигнати обвинения за членуване в терористична организация и разпространяване на пропаганда.

Дениз Юджел – който има немско и турско гражданство – се е предал сам на полицията заради обвиненията. След въвеждането на извънредно положение властите могат да го държат зад решетките до 14 дни, преди съдията да реши дали да удължи мярката, припомня „Дойче Веле“.

След опита за военен преврат в южната ни съседка – потушен в ранните часове на 16 юли миналата година – властите започнаха масови чистки в страната. Под ударите на закона попаднаха и много журналисти. Западните страни обвиниха Турция в погазване свободата на словото.

Главният редактор на „Ди Велт“ Улф Пошард изрази надежда, че ще има честен процес срещу кореспондента и в крайна сметка ще се докаже неговата невинност.

През последните месеци се увеличи напрежението по оста Берлин – Анкара. Турските власти обвиниха германските си колеги, че подкрепят терористи и защитават членове на ПКК. Вчера пък германските сили за сигурност претърсиха домовете на четирима турски проповедници, заподозрени в шпионаж на немска земя….