Бизнес и Политика

Над 33.3 млн. европейци ще са с неясен статут след Brexit

Европейските граждани, които пребивават във Великобритания ще бъдат с неясен статут, след като преговорите за напускане на ЕС приключат. От комисията по въпросите на труда в ЕП изтече документ, който показва, че Великобритания не разполага с регистър на населението. Това означава, че по никакъв начин не може да се определи колко от чужденците пребивават в страната преди стартирането на преговорите.

Указът за започване на преговорите постъпи в Камарата на лордовете вчера. Ако британският парламент реши да забави процеса може да прехвърли законопроекта към долната камара на Уестминстър. Това, обаче най-вероятно няма да се случи, защото баронеса Анджела Смит от Лейбъристите посочи, че нейната партия ще спази сроковете, поставени от Тереза Мей и няма да блокира с действия приемането на закона.

Вероятно законопроекта ще е преминал през горната камара до 7 март, а задействането на чл. 50 от Лисабонския договор може да се случи по време на Европейската среща, между 9 и 10 март.
Ако всички европейци решат да подадат искания за постоянно пребиваване в страната, това ще довете до хаос в имиграционната система. В момента Великобритания не разполага със система за идентификация, а данните на влизащите и излизащите от страната не се взимат, така че не е ясно колко души ще попълнят документ за постоянно пребиваване в страната.

Документът се състои от 85 страници, в които кандидатът трябва да попълни данни за своето минало за 5 години назад. За момента единственият начин да се проследи дали един европеец пребивава във Великобритания е по неговия национален осигурителен номер. Гражданите, които не работят или не получават помощи, обаче, нямат такъв. Именно с тези хора, Brexit трябваше да се справи.

По последни данни, само 5% от гражданите на страната са посочили, че биха искали европейците, който са били в страната преди Brexit, да бъдат изгонени. Значително по-голям брой са хората отговорили, че не желаят това да се случва.
Един от важните въпроси, на който все още няма отговор, е този за помощите за децата на мигрантите, както и за пенсиите на работилите и пенсиониралите се в страната.