В обектива

Въпросът за Европа на няколко скорости не е само икономически


Започна някаква голяма мобилизация и борба за гражданите на Европа, за това какво ще подкрепят те – европеизма на бъдещето на Европа или национализмите на миналото на Европа и в този много голям процес на сблъсък между европеизъм и национализми се роди и въпросът за скоростите на Европа.

Това коментира в интервю за предаването „Събота 150“ по програма „Хоризонт“ президентът на Института за публична политика Здравко Попов.

Този въпрос не е само икономически, както обикновено го третираме, че става дума за по-малко икономически развити страни за разлика от други, които са по-силно развити. Не става дума дори и за тази своеобразно банална разлика между протестантския север и католическия юг. Става дума за наистина един много сериозен конфликт между Европа на нациите и Европа, разбрана като федерална държава.

От вчера започна един призив на интелектуалци в Европа, които призовават за марш за Европа, който марш да събере хора от различни съсловия в Европейския съюз, преди всичко младежта, допълни още Попов:

Това е един апел към младежка Европа, която се предполага, че е повече носител на европеизма, отколкото на национализма, но заедно с това апел и към работниците, апел към различните съсловия, към интелигенцията да се включи в този марш на 25 март тази година в Рим. Тогава се чества 60-годишнината от подписването на Римските договори.

С този марш ще се цели да се заяви много решително, много категорично, че се дава подкрепа за Европа, раз…