Спорт

Топ 5 съвети за начинаещите гмуркачи


Един истински водолаз никога не спира да се учи и да израства. Ето 5 съвета от професионални водолази, които ще помогнат за усъвършенстването на Вашите умения, подобряване на ефективността и забавата, която можете да изпитате под водата.

1.Научете се да взимате правилните решения. За тази цел трябва да имате търпение и да знаете своите възможности. Ако не се чувствате комфортно не слизайте на по-голяма дълбочина. Ако сте още начинаещи, не взимайте сами важни решения и бъдете в група.

2.Водете си дневник на гмурканията. Това е безценна информация без значение дали имате 5 или 500 спускания. Това е не само архив на Вашите преживявания, но е и начин за следене на тежести, потреблението на газ или скоростта. Наличието на този дневник позволява бързото и лесно планиране на следващи гмуркания.

3.Страх Ви е да стигнете по-голяма дълбочина? То тогава съсредоточете погледа си надолу, издишайте бавно и си представете, че ставате по-тежки докато въздухът напуска дробове Ви. Преди да се усетите вече ще сте на 5 метра под повърхността.

4. Не бързайте. Повечето гмуркачи се спускат прекалено бързо. За водния живот, гмуркачите са страшни огромни същества, от които фауната се крие. Когато сте по-бавни в своите движения и спускане по-надълбоко, животните излизат и Вие ще видите някои наистина невероятни неща. Също така ще се увеличи притока на въздух и ще можете да „плавате“ по-добре.

5. Винаги проверявайте бутилката с кислород преди да се потопите. Не се заблуждавайт…