В обектива

Напрежението между Холандия и Турция расте с пълна сила (Видео)


Напрежението между Холандия и Турция расте. Часове след като холандското правителство анулира разрешението за кацане в страната на турския външен министър Мевлют Чавушоглу в град Ротердам започнаха протести в подкрепа на турския държавен глава Реджеп Ердоган, предават световните агенции.

Разгневени от решенията на холандските власти, стотици граждани се стекоха пред пред турското консулство в Ротердам и започнаха демонстрации. Някои от протестиращите замеряха служителите на реда с бутилки.

Турският социален министър Фатма Кая се опита да се срещне с тълпата, но бе автомобилът ѝ бе възпрепятстван от местната полиция и не успя да стигне до консулството, а след това бе ескортиран до границата с Германия.

„Демокрацията, правата на човека и свободата на словото – всичко това е било забравено снощи в Ротердам“, написа Кая в официалния си профил в Twitter.

Разразилият се скандал накара министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу да разговаря с председателя на Европейската комисия – Франс Тимерманс. Чавушоглу е заявил, че в Анкара ще вземат всички нужни мерки срещу Холандия, въпреки че не са желали напрежението да ескалира по този начин.