В обектива

Фийон: Турция да забрави за ЕС


Преговорите за присъединяване на Турция към ЕС са безперспективни и европейците отдавна трябваше да обяснят това на турската страна, като започнат да търсят нови формати за сътрудничество. Това заяви кандидатът на консерваторите за президент на Франция Франсоа Фийон, цитиран от ТАСС.

Френското правителство трябва ясно да заяви отсега на турците, че те няма да влязат в ЕС. Трябва да разгледаме други форми на отношения с тях, заяви Фийон. По думите му точно в продължаващите преговори за членство се крият част от причините за напрежението, което в момента съществува в отношенията между ЕС и Турция, каза Фийон пред местно радио.

Фийон подчерта, че в момента Брюксел има истински проблем в отношенията с Анкара и тази ситуация изисква по-голяма твърдост спрямо Турция от страна на ЕС.

„Аз не настоявам за отмяна на събрания, организирани от представители на турската общност във Франция, те имат пълно право на събирания. Проблемът в момента е в провокацията на турското правителство спрямо Германия и Холандия, което трябваше да доведе до решение на френските власти да не позволят на турски министър да пристига на наша територия“, каза в заключение Фийон….