Бизнес и Политика

БСК: Справедливо определяне на такса смет


Да се спазва европейското законодателство и при определянето на такса смет да се спазва принципът на замърсителя плаща. За това искат отново от Българска стопанска камара (БСК).

От там припомнят, че предложеният проект на ЗИД на ЗМДТ беше разработен в междуведомствената работна група към МФ и беше публикуван за обществено консултиране в периода 18 април – 2 май 2016 г., но така и не стигна до 43-то Народно събрание.

Съгласно §13а от Преходните и заключителни разпоредби на ЗМДТ, „Министерският съвет, съвместно с Националното сдружение на общините в Република България, следва да разработи методика за изготвяне на план-сметката с необходимите разходи за дейностите и за видовете основи, които служат за определяне размера на таксата за битови отпадъци, и да внесе в Народното събрание проект за изменение на чл. 66 и чл. 67 от закона“. Срокът за внасяне на промените бе 31.03.2016 г., но предишното правителство не изпълни това свое задължение. През м. декември 2016 г. срокът беше променен на 31.03.2017 г. В тази връзка, с писмото си до Министерството на финансите БСК настоява Министерският съвет да изпълни задължението си по §13а от ПРЗ на ЗМДТ, макар и с една година закъснение.

В писмото си БСК обръща внимание върху многократно блокираното през годините прилагане на европейския принцип „замърсителят плаща“, което доведе до проблеми с разделното събиране и рециклирането на отпадъците. БСК предупреждава, че е налице риск от налагане на …