В обектива

„Роскосмос“ набира космонавти за полет до Луната


Руското космическо ведомство „Роскосмос“ обяви конкурс за руския отряд космонавти за първия полет на новия кораб „Федерация“ до Луната, съобщи ТАСС.

„Приближаваме създаването на нов орбитален ресурс – перспективния кораб „Федерация“. Необходимо е да започнем с подготовката на космонавти за него. Конкурсът започва днес и ще продължи до края на годината. Ще изберем от шест до осем човека“, каза на пресконференция в Москва заместник-началникът на държавната корпорация Александър Иванов.

Конкурсът ще бъде проведен в няколко етапа – селекция по образование и професия, комплекс от медицински прегледи, оценка на психологическото състояние, тестване на физическата подготовка. Приоритет ще имат кандидатите с техническо образование, а също и военни летци.

Руският отряд космонавти се състои от 30 човека, 14 от които нямат опит с летенето в Космоса. Други осем са летели веднъж, четирима – два пъти и двама – три пъти.

Това ще е 17-ият конкурс за руския отряд космонавти. Предишният беше през 2012 г. Необичайното при него беше, че заявките можеха да подават всички желаещи, а не само военни пилоти и персонал от ракетно-космическата промишленост. Тогава бяха избрани осем човека, от които шестима още са част от отряда…