В обектива

Турски имами персона нон грата в Белгия


Белгийските власти отказаха да издадат визи на 12 турски имами, съобщи ТАСС.

Белгийският Съвет по правата на чуждите граждани подкрепи решение на белгийския държавен секретар по убежището и миграцията Тео Франкен за забрана за издаване на дългосрочни визи на турски имами, които заминават за Белгия за извършване на религиозна дейност в незаконни джамии.

По информация на в. „Дерниер йор“ от началото на годината влизането в Белгия е било забранено на 12 имами. Десет от тях са се обърнали към съда с намерение да протестират срещу решението на белгийските власти.

Адвокатите на имамите твърдят, че съм нарушил правото им на свобода на вероизповедание. Съдът обаче вече отхвърли жалбите на няколко имами, отбеляза Франкен.

В. „Дерниер йор“ отбелязва, че в Белгия съществува проблем, свързан с непризнатите джамии, които не са под контрола на държавата.

В момента в Белгия функционират около 65 джамии, които са под контрола на турската Дирекция по религиозните въпроси (Диянет) и още към 30, които следват идеологията на политико-религиозното движение Милли Гьорюш, близко до управляващата в Турция партия.

Отказът на белгийските власти да издадат визи за имамите бе остро критикуван от турските власти.
„Дерниер йор“ пише, че решението на белгийския съд може още повече да влоши отношенията между двете страни….