В обектива

Руският елит е инвестирал милиони в бизнеса на Тръмп


Представители на руския елит са инвестирали близо 100 милиона долара в сгради на Доналд Тръмп, съобщи агенция Ройтерс, цитирана от ТАСС.

Медията отбелязва, че по време на предизборната си кампания през 2016 г. американският президент е омаловажил бизнес връзките си с Москва. След встъпването си в длъжност е бил дори още по-категоричен и е заявил, че не е сключвал никакви сделки в Русия.

Само че проверката доказва, че представители на руския елит са инвестирали в сгради на Тръмп на територията на САЩ. Най-малко 63 лица с руски паспорти или адреси в Русия са купили собственост за най-малко 98,4 милиона долара в седем луксозни кули с марката Тръмп в Южна Флорида.

Медиите се позовават на публично достъпни и корпоративни документи и на интервюта. Собствеността, за която става дума, е била на свободна продажба и придобиването й от бизнесмени от Русия не нарушава законите.

Сред купувачите има бизнесмени с политически връзки – бивш директор на базирана в Москва държавна строителна фирма, която работи по обекти на военните и разузнаването, основател на инвестиционна банка в Санкт Петербург и съосновател на конгломерат с интереси в банковото дело, недвижимата собственост и електрониката.

По всичко изглежда, че никой от купувачите не е близък до руския президент Владимир Путин….