В обектива

Най-щастливата страна в света е…


Обявиха коя е най-щастливата страна в света. В доклада за световното щастие са подредени общо 155 страни по различни компоненти, които оформят крайното им представяне.

В доклада, който се прави всяка година от 2012 насам, се обръща специално внимание на нивата на щастие в страните по света и възможностите пред хората в тях.

Класацията е изготвена по три основни скали – оценка на настоящия бит, позитивни емоционални преживявания и негативни такива. Авторите посочват, че социалната подкрепа, щедростта, свободата за правене на избори и борбата с корупцията също оформят крайната оценка на анкетираните.

Изненадващо или не, на първо място в подреждането е скандинавска страна. Норвегия печели приза за най-щастливата страна в света, изкачвайки се с цели три места в сравнение с предишния изследван период. Предишният победител – Дания, заема второто място. Икономическият климат, социалната подкрепа и здравеопазване са с изключително позитивни нива в тези страни.

В подреждането следват Исландия, Швейцария, Финландия, Холандия, Канада, Нова Зеландия, Австралия и Швеция.

„Човешките връзки и взаимоотношения са най-важни. Дори една страна да е богата, ако няма надеждна връзка между хората, стъпваща на доверие, то заслужава ли си?“, посочва авторът на изследването Джон Хелиуел от Университета на Британска Колумбия.

На кое място е България? Отговорът е тревожен – страната ни заема 105 място от общо 155 държави. Пред България по щастие се нарежда…