В обектива

САЩ: Звъняхме на турски метежник, защото…


Американското посолство потвърди информацията, че дни след преврата дипломатически представители са се обадили на Адил Йокзюз, смятан за един от кукловодите на пуча.

По-рано днес турските медии написаха, че Йокзюз е получил телефонно обаждане от номер, регистриран към Генералното консулство на САЩ в Истанбул.

Имамът, който се е срещал с Фетхуллах Гюлен, е издирван от турските власти и по всяка вероятност е избягал в чужбина след неуспешния опит за метеж.

Американското посолство даде информация поради какви причини е търсило по телефона лице, обвинено от Анкара за глава на групата метежници, опитали да свалят от власт Реджеп Ердоган.

„Обаждането бе в резултат от прякото ни сътрудничество с турските правоохранителни органи. Турската полиция отправи молба към нас да предотвратим Йокзюз да напусне страната“, обявиха американските дипломати, цитирани от „Хюриет дейли нюз“. Американците са искали да информират турчина, че анулират визата му.

Телефонното обаждане е направено няколко дни след преврата, при който загинаха 248 души. Един от кукловодите на метежа е получил американска виза, поради което турските сили за сигурност са поискали от САЩ да я анулират.

Това повдига въпроса защо прокуратурата в Анкара е започнала разследване по случая с обаждането, който по всичко личи е инициирано с молба на турските власти.

След пуча Анкара обвини живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен за организирането му и започна масово преследване на гюлен…