В обектива

Япония загърбва пацифизма за първи път от Втората световна


Япония обмисля да загърби пацифисткия си мироглед за първи път от края на Втората световна война. Либерално-демократическата партия на страната призова за подсилване на военния капацитет на въоръжените сили.

В партията вече са се зародили настроения, които могат да променят климата в конфликтния регион. Управляващата партия е отправила призив към премиера Шиндзо Абе за изграждане на нападателен военен капацитет, съобщи „Блумбърг“.

Депутатите предлагат въоръжените сили да имат възможност да нанасят удари по вражески цели и с крилати ракети. Те искат и разполагането на противоракетни комплекси като в Южна Корея.

През този месец американските сили започнаха да разполагат системи за противоракетна отбрана „THAAD“, предназначени да отговорят на заплахите, идващи от Северна Корея.

Според Либерално-демократическата партия е дошло време Япония да обърне гръб на пацифисткия си профил, защото е налице „ново ниво на заплаха“ от Северна Корея. Очаква се Шиндзо Абе да коментира предложението.

Депутатите все пак посочват, че не искат Япония първа да нанесе удар, а да се предпази от последващи атаки на нейна територия. „Ако срещу нас бъде изстреляна ракета, ние ще имаме възможност да отговорим на удара, за да не предотвратим следваща атака“, се казва в предложението.

След идването на Доналд Тръмп на власт японците очакват Вашингтон да поиска от Токио полагането на повече усилия в областта на отбраната – каквито бяха при…