В обектива

Студенти на бунт заради университет на Сорос (СНИМКИ)


Хиляди унгарци и чуждестранни студенти, преподаватели и граждани се събраха днес в Будапеща, за да изразят подкрепа за Централноевропейски университет (ЦЕУ) и да поискат правителството да оттегли законопроект, който ще принуди университета да напусне Унгария, предаде „Ройтерс“.

ЦЕУ е основан през 1991 г. и финансиран от американския милиардер с унгарски произход Джордж Сорос, напомнят местни медии.

Протестното шествие премина от университета „Корвинус“ до Централноевропейския университет, след което тръгна към парламента. Протестиращите казват, че законът е посегателство срещу свободата на образованието.

Парламентът ще обсъжда законопроекта тази седмица.

Премиерът Виктор Орбан, който е силно критичен към либералните граждански организации, финансирани от Сорос, заяви в петък, че ЦЕУ е нарушил изискванията за издаване на дипломи. ЦЕУ отхвърли тези обвинения и заяви, че действал законосъобразно.

Орбан смята Сорос за идеологически противник, чийто идеал за отворено общество е в разрез с усилията му да превърне Унгария в „нелиберална държава“, посочва „Ройтерс“….