Бизнес и Политика

Прекратиха концесията за летище София


Правителството прекрати процедурата за отдаването на концесия на Летище „София“. Това съобщи на брифинг говорителят на правителството Ирина Белчева.

Преди седмица служебният министър на транспорта Христо Алексиев се обяви против и решението чрез концесията на летището да се спасяват Българските държавни железници.

Не може държавата да решава проблемите на БДЖ като създава другаде проблеми, посочи Алексиев.

Според него и в критериите за офертите на кандидатите за концесионери се дава тежест на еднократното концесионерно възнаграждение – 55%.

Доста сериозно са неглижирани показателите като инвестиции в летището – 15% и развитие на летището – 25%. Да не говорим за сигурност на летището – 5%. Това какво означава – държавата явно с тази концесия иска да получи едни къси пари, които ще отидат някъде и не се интересува от развитието на летището, макар че го предоставя на концесия за 35 години, коментира Христо Алексиев.

По думите му по този начин фокусът отива в неправилна посока.

Служебният министър Христо Алексиев още преди седмица обяви, че процедурата ще се прекрати с основния мотив, че условията, поставени към концесионера, не обслужват обществения и държавен интерес. Според него, концесията ще доведе до отлив на пътници и до поскъпване на летищните такси. Не е направено достатъчно за популяризирането на процедурата, което води до слаб интерес.

През 2016-та година кабинетът „Борисов – 2“ обяви процедурата…