В обектива

САЩ: Русия да избере на чия страна е в Сирия


Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че Русия трябва да избира между това дали да застане на страната на Вашингтон и неговите съмишленици или да подкрепя сирийския президент Башар Асад, Иран и групировката „Хизбула, предаде Си Ен Ен.

Не е ясно дали Русия не е съумяла да приеме сериозно отговорностите си за Сирия или е некомпетентна, но тази разлика не е от значение за мъртвите, заяви Тилърсън.

За неотдавнашната химическа атака в Сирия той заяви: „Не можем да допуснем това да се случи отново. „САЩ не виждат бъдеща роля за Асад в Сирия, но не коментират как той ще се оттегли, добави той.

Тилърсън, който довечера пристига на посещение в Москва, заяви, че Русия може да играе роля в бъдещето на Сирия, но заемането на страната на Асад не обслужва дългосрочните й интереси.

„За всички нас е ясно, че управлението на рода Асад е към края си. Въпросът как ще настъпи този край и как ще се осъществи преходът обаче може да е много важен за трайността, стабилността в една обединена Сирия. Надяваме се, че руското правителство ще стигне до извода, че е застанало на страната на ненадежден партньор в лицето на Башар Асад“, каза Тилърсън, цитиран от „Ройтерс“….