В обектива

Американците планират да свалят ракета на Северна Корея


Американските въоръжени сили обмислят да покажат сила пред Северна Корея, сваляйки тяхна ракета при следващия им опит, предаде „Гардиън“.

Изданието се позовава на двама източници, близки до военния кръг, който планира операцията. През последните месеци Пхенян на няколко пъти изстреля ракети, повишавайки напрежението в региона.

В началото на месец март севернокорейците изстреляха четири балистични ракети в Японско море, три от които попаднаха в японската изключителна икономическа зона.

Американците може да свалят една от ракетите им при следващото изстрелване. По този начин Вашингтон ще покаже, че има възможност да отговори на предизвикателството.

Американският президент Доналд Тръмп на няколко пъти подчерта, че е твърдо решен да сложи край на ядрените разработки на Пхенян. Вицепрезидентът Майк Пенс пък заяви, че ерата на стратегическото търпение на САЩ е приключила.

Северна Корея, изглежда, няма намерение да отговори положително на американските призиви да спре с провокациите. От външното министерство на азиатската страна обявиха, че ще продължат с ракетните тестове.

Тръмп изпрати и армада бойни кораби и подводници в региона, за да покаже сила. От Вашингтон твърдят, че корабите ще участват в учения заедно с австралийския флот. Анализатори обаче посочват, че американците искат да покажат зъби и решимост на Северна Корея….