В обектива

Вучич: Велика Албания означава война на Балканите


Премиерът и избран за президент на Сърбия Александър Вучич каза, че изявленията на премиерите на Албания и Косово във връзка с обединение на Тирана и Прищина остават само в сферата на желанията. Той помоли действащите лица да не говорят такива неща, защото това не допринася за добрите отношения в региона, предаде радио Б-92.

Вучич призова и ЕС да излиза с ясни позиции за ставащото в региона.

Силният човек в Белград каза на пресконференция, че това е реакцията на Сърбия на призивите за обединение между Косово и Албания, ако перспективите за членство в ЕС избледнеят.

Вучич заяви, че на всички е ясно, че това няма да стане, независимо от нечии желания.

„Няма да обиждаме никого, няма да заплашваме с никакви изявления. Нека да мислим преди всичко за икономическия напредък на Сърбия“, каза премиерът.

Той характеризира изявленията на Рама и Тачи като заплахи, защото, както каза, не може да има обединение на всички албанци без да да се стигне до конфликт с няколко държави в региона.

Вучич помоли ЕС да излиза с ясни позиции за това, което става в региона. „Ако аз бях казал нещо за обединение на всички сърби в региона, в Брюксел щяха да ме развеят вместо знамената, издигнати там“, каза той….