В обектива

Северна Корея готова за велика война


При провокации от страна на Съединените щати, Северна Корея ще започне война за обединяване на Севера и Юга. Такова предупреждение отправи вестник „Нодон синмун“.

Изданието изразява мнението на ръководството на управляващата Корейска работническа партия, посочва ТАСС.

„В отговор дори на незначителни провокации от страна на САЩ народът и армията на КНДР ще започне решително велика война за обединяване на родината“, посочва севернокорейското издание.

То осъжда „безумната политика на Вашингтон, който не се замисля за евентуалните катастрофални последици от този курс“. Казва се също така, че отдавна е отминало времето, когато САЩ са имали възможност да заплашват Пхенян с ядрено оръжие.

„Нодон синмун“ твърди, че американците кроят планове да окупират северната част на Корейския полуостров с помощта на своите съюзници от Япония и Южна Корея. При този сценарий ще бъде започната „велика война“ за обединение на Севера и Юга.

През последните седмици напрежението в региона се повиши до червено. Пхенян смята, че американците се готвят за инвазия в страната. Американският президент Доналд Тръмп пък изрази желание окончателно да сложи край на севернокорейските ядрени опити.

Ерата на стратегическото търпение приключи. Такова предупреждение отправи американският вицепрезидент Майк Пенс към Северна Корея. Вицепрезидентът обяви, че ангажиментът на Вашингтон към южнокорейците остава „непоклатим“ и американ…