В обектива

Франция реши: Макрон и Льо Пен отиват на балотаж!


Франция реши – Макрон и Льо Пен отиват на балотаж. Центристкият кандидат Еманюел Макрон спечели първия тур на президентските избори, събирайки 23.7% от гласовете, сочат първите резултати на France24. Втора е кандидатката на крайната десница Марин льо Пен с 21.7%. Резултатът на следващите двама кандидати в оспорваната битка – Франсоа Фийон и Жан-Люк Меланшон – е около 19%.

Близо 47 милиона избиратели имаха право на глас в днешния ден. Нито един от 11-те кандидати не успя да събере 50% от обществената подкрепа, което означава, че ще се проведе балотаж между първите двама кандидати.

Вторият тур на президентските избори във Франция ще се проведе след две седмици – на 7май.

Изборният ден протече при изключителни мерки за сигурност. Над 50 000 полицейски служители и 7000 военнослужещи бяха ангажирани с изборите. Само преди дни полицай бе убит на Шанз-Елизе при поредното нападение на френска земя.

Настоящият президент на страната Франсоа Оланд не се кандидатира за нов мандат. Обществената подкрепа към него през последните месеци достигна рекордни ниски нива. След като упражни правото си на глас днес, Оланд заяви, че демокрацията е по-силна от всичко и французите трябва да докажат това, гласувайки на изборите.

Победата на Еманюел Макрон бе посрещната с бурни овации в щаба на кандидата. Десетки негови поддръжници развяха френския флаг.

Какво знаем за самия Макрон? Той е бивш банкер, който никога до този момент не е участвал на политически избори като днешните. …