Бизнес и Политика

Не казвай тези неща на първия си работен ден

Първият работен е определящ за продължаването на кариерата. В този първи ден ще Ви следят и колегите и шефа и ще бъдат на щрек за всяка погрена реплика или стъпка. Ето няколко неща, който да не казвате в първия ден на работа.
 

1. Ще ме повишите ли? – Този въпрос е напълно излишен. Повишението е строго персонално и зависи от много неща, така че – въздаржайте се.

2. В петъците ще си тръгвам по-рано, защото пътувам. – Тази информация трябва да бъде съобщена още на интервюто за работа. 

3. Имам си проблеми у дома, ще Ви разкажа… – Или всяка друга вариация на това изречение. Въобще не е добра идея да споделяте личния си живот с непознати, а още по-голяма проява на лош вкус е да споделяте с колегите си личните проблеми.

4. Старият ми шеф е идиот! – Дори да е така не го споменавайте. Това ще значи, че не умеете да пазите фирмени тайни и тази Ви постъпка ще се повтори и при евентуална раздяла със сегашния работодател.

5. О, Боже, обожавам това… – Емоциите не са добър водач, така че – въздържайте се.

6. Кой е гаднярът тук? – Този въпрос ще отблъсне колегите Ви, тъй като подсказва, че сте клюкар. А, никой не обича клюките.

7. Той/тя има ли си гадже? – неуместен въпрос. Представете си, че гаджето на човека, за когото питате е всъщност човекът, на когото задавате въпроса… Неудобно.