В обектива

Тръмп не използва думата „геноцид“ за 1915 г.


Американският президент Доналд Тръмп, подобно на своя предшественик Барак Обама, не използва думата „геноцид“ за събитията в Османската империя през Първата световна война, предаде „Дейли Сабах“.

24 април е ден в памет на жертвите на арменския геноцид в Османската империя. Всяка година арменците по света почитат убитите арменци през XIX век.

Белият дом разпространи изявление, в което се казва, че Доналд Тръмп почита жертвите на „Meds Yeghern“ – термин, който се превежда като голямата трагедия. Същият термин бе използван и от предишния президент Барак Обама.

Турция разглежда случилото се преди повече от век като трагедия и за двете страни. Анкара обаче е особено чувствителна за термина „геноцид“, който тя твърди, че не описва коректно събитията в Османската империя.

Турция предлага създаването на съвместна с Армения комисия от историци, които – заедно с международни експерти – да анализират случилото се през Първата световна война.

Споровете между двете страни продължават и до ден-днешен. Армения твърди, че действията на турските военнослужещи и убийствата на арменци са планирани от турската власт, което дава право те да бъдат отъждествени като геноцид. Турция отрича.

През лятото на миналата година германският Бундестаг прие резолюция, признаваща масовите убийства на арменци в Османската империя. Това предизвика дипломатически огън между Берлин и Анкара.

Дни след това турският президент Реджеп Ердог…