В обектива

Напрежение! US подводница пристигна в Южна Корея


Американска подводница пристигна в Южна Корея на фона на повишеното напрежение на Корейския полуостров, предаде Би Би Си. USS „Мичиган“ от клас „Охайо“ ще се присъедини към бойната група, начело на която е самолетоносачът „Карл Винсън“.

Северна Корея отбелязва 85 години от създаването на своята армия. Възможно е Пхенян да отбележи събитието с ново изпитание и провокация.

През последните седмици се изостри реториката между Пхенян и Вашингтон. Севернокорейците обвиняват САЩ и техните съюзници, че се готвят за инвазия в страната.

Армията на Ким Чен-ун заплаши да потопи американския самолетоносач, а освен това предупреди, че може да нанесе ядрен удар срещу Австралия, ако продължи сляпата си подкрепа към политиката на американците.

USS „Мичиган“ е въоръжена с десетки многоцелеви крилати ракети „Томахоук“. Тя ще се присъедини към ученията на бойната група, изпратена към Корейския полуостров по заповед на президента Доналд Тръмп.

Преди дни американският вицепрезидент Майк Пенс заяви, че ерата на стратегическо търпение на САЩ е приключила. Вицепрезидентът обяви, че ангажиментът на Вашингтон към южнокорейците остава „непоклатим“ и американците ще направят всичко, за да защитят своите съюзници.

Държавният глава Доналд Тръмп, от своя страна, призова ООН да наложи санкции на Северна Корея в обстановката на покачване на напрежението заради ракетната и ядрена програма на Пхенян.

„Северна Коре…