В обектива

Албанските партии: САЩ и ЕС признаха избора на Джафери


Заместник-помощник държавният секретар за Европа и Евразия в Държавния департамент на САЩ Хойт Ий пристигна следобед на двудневно посещение в Македония. Пратеникът на Вашингтон започна срещите си с лидерите на албанските партии, съобщиха македонските медии.

Ий се срещна с лидера на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети, който заяви след срещата, че подкрепата от страна на САЩ и ЕС за новия председател на македонския парламент Талат Джафери означава, че Трайко Веляноски повече не е председател, съобщи телевизия А1.

Ахмети благодарил на международната общност за подкрепата за Талат Джафери и признаването му за председател на парламента.

„Трябва да се върнем към цялостното изграждане на институциите и ще трябва да поддържаме връзка и по-нататък със САЩ. Министерството на вътрешните работи и министър Агим Нухиу имат пълната подкрепа на ДСИ и зад него стоят политическите партии, така че няма логика той да се оттегли от поста“, каза Ахмети.

Той заяви, че процесите трябва да се развиват по правилния начин и че като партия са решени да продължат процеса на формиране на ново правителство.

„След това, което се случи в парламента, крайно време е всички да осъзнаят, че страната върви в негативна посока и трябва да се приеме новата реалност, тоест новия председател на парламента“, каза Ахмети и добави, че изборът на Талат Джафери е направен законно.

Опозицията, водена от Зоран Заев, е получила подкрепа от ЕС и САЩ за деблокиране на инс…