В обектива

„Майкрософт“ реагира на хакерската атака


Американският гигант „Майкрософт“ реагира на мащабната хакерска атака в петък, която е с безпрецедентни размери. Компютри в близо 100 страни се озоваха в обсега на хакерите.

„Майкрософт“ пусна обновяване на операционните системи „Windows XP“, „Windows 8“ и „Windows Server 2003“, съобщи ТАСС, позовавайки се на говорителната на руския клон Кристина Давидова.

Целта е да се гарантира защита от вируса WannaCry, който атакува компютри от целия свят. Компанията е обновила версиите на операционните си системи, които още поддържа, и е добавила своя безплатна антивирусна програма.

Няма информация компютри с „Windows 10“ да са били подложени на хакерската атака, която засегна болници, банки, фирми и различни учреждения в цял свят.

Според бившия агент на ЦРУ Едуард Сноудън американската Агенция за национална сигурност стои в основата на всичко, защото е създала инструменти за подобни атаки, които сега застрашават дори живота на хиляди. Американските служби са използвали пробойна в операционните системи Windows, за да се доберат до компютрите на терористи….