В обектива

Хакерите задигнали едва $65 000


Хакерската атака през миналата седмица засегна компании, институции, лечебни заведения, банки и частни компютри в 150 страни по света.

Кибер престъпниците използваха техника, известна като рансъмуеър. Чрез нея компютърът на жертвата е заключен и от него се иска да плати във виртуална валута биткойн, за да бъде „отключен“ отново.

Оказа се обаче, че спечелената сума от хакерите е едва 65 000 щатски долара в биткойни, предаде белгийската телевизия VRT.

Хакерът Inti De Ceukelaire коментира, че това е изненадващо малка сума в сравнение с причинените щети от неизвестните хакери.

Една от причините WannaCry да спечели толкова малко на авторите си е, че „Майкрософт“ бързо публикува пач, който обезсилва вируса и така разпространението му беше ограничено.

Според „етичния“ хакер Inti De Ceukelaire хакерите са допуснали твърде много грешки, което говори за малък опит при подобни офанзиви. Според него може да става въпрос дори за аматьори.

Остава неясен и мотивът за престъплението с особено мащабни размери. Ако е финансов, то не е постигнат особен успех. Ако обаче е целяла нанасяне на щети в глобален мащаб, то тя е постигнала целта си, смята белгийският хакер….