В обектива

Още трупове във Венецуела (ВИДЕО+СНИМКИ)


Противниците на венецуелския президент Николас Мадуро отново протестираха в Каракас против глада и репресиите в страната. Демонстрациите с искане за оставката му продължават вече осма седмица въпреки продължаващото насилие, взело вече 51 жертви, предаде ТАСС.

Прокуратурата съобщи в понеделник за 19-годишен младеж, застрелян по време на демонстрация в щата Баринас, после за други двама убити там, без да добави уточнения. С това стават 51 загиналите от началото на тази протестна вълна на 1 април, а ранените са близо хиляда.

Опозицията изчисли, че оттогава властите са задържали над 2600 души, а повече от хиляда все още са под стража, допълва ТАСС.

Според сайта на в. „Насионал“ протестиращите в Баринас, решили да отмъстят за убитите вчера, са превзели местната сграда на Националната гвардия и са опожарили къщата, в която е роден бившият президент Уго Чавес (1999-2013), посочва руската агенция.

Силите на реда спряха вчера протестиращите в Каракас – около 20 000 души, с истински потоп от сълзотворен газ, информира АП. Съвместно с браншова синдикална централа на медици демонстрантите се канеха да тръгнат към здравното министерство за митинг срещу „катастрофалното“ положение на болниците.

Навремето най-богата от страните в региона благодарение на огромните си запаси от петрол, Венецуела е вече само сянка от тази някогашна държава – съсипа я спадът в цената на черното злато, довел до тежък недостиг на храни и медикаменти, напомня агенцият…