В обектива

Конгресът на САЩ подкрепи икономическата война срещу Иран


Комисията по външните работи на Сената на САЩ одобри с 18 срещу 3 гласа проектозакон, който би позволил на президента Тръмп да наложи нови санкции на Иран, като същевременно се запазват договореностите по иранското ядрено споразумение, предаде „Фокс нюз“.

Бившият държавен секретар Джон Кери и други демократи обаче изразиха опасения, че мярката може въпреки това да доведе до отпадане на споразумението с Иран, което бе постигнато при управлението на Барак Обама.

Кери предупреди конгресмените, че трябва да внимават при въвеждането на нови санкции срещу Иран. Миналата седмица умереният президент на Иран Хасан Рохани спечели втори четиригодишен мандат и победата му се приема от мнозина като референдум за желанието му за контакти с останалия свят, които доведоха до сключването на ядреното споразумение.

Председателят на сенатската комисия за външните работи, републиканецът Боб Коркър, който е един от вносителите на проектозакона, обаче заяви, че неотдавна се е запознал с разузнавателна информация, която описва подкрепата на Иран за тероризма и други негови дестабилизиращи дейности.

Проектозаконът налага санкции на хора, които участват в иранската програма за балистични ракети, и всеки, който поддържа търговски отношения с тях. Мярката предвижда и санкции за тероризъм срещу иранските Революционни гвардейци и налагане на оръжейно ембарго.

Съгласно сключеното през юли 2015 г. ядрено споразумение САЩ и други големи сили приемат да отменят петролни, търго…